Leerlingen noemen namen en leggen rozen

Op uitnodiging van de gemeente Veenendaal waren leerlingen en docenten van het CLV eind november aanwezig bij het leggen van Stolpersteine in Veenendaal.


Stolpersteine zijn herdenkingstenen die ontworpen en gemaakt zijn door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. We kennen ze ook wel als Struikelstenen. Al meer dan 100.000 van deze stenen zijn gelegd voor de voormalige woonhuizen van oorlogsslachtoffers. De namen van deze slachtoffers staan op een messing plaatje dat op de steen bevestigd is. Gunter Demnig plaatste vandaag zelf de stenen in Veenendaal.

In Veenendaal betrof het 13 Stolpersteine met de namen van de Joodse slachtoffers die tot de Tweede Wereldoorlog in de gemeente woonden. Tijdens een indrukwekkende ceremonie onder leiding van de werkgroep Stolpersteine Veenendaal werden voor het pand aan de Hoofdstraat 42 (Van Uffelen) door drie van onze leerlingen de namen voorgelezen van drie slachtoffers. Een van deze slachtoffers was de 15-jarige Veronie van Essen. Ter nagedachtenis aan onze oud-leerlinge Veronie hangt bij ons op het CLV aan gebouw C ook een gedenkplaat. Leerlingen van Het Perron, het Ichthuscollege en Rembrandtcollege lazen de overige namen voor. En met het noemen van de namen worden zij voor altijd herinnerd.

Burgemeester Kats, rabbijn Katz en opperrabbijn Jacobs spraken mooie woorden, waarbij de belangrijkste natuurlijk zijn: "Opdat wij niet vergeten". Burgemeester Kats: "Laten we als we vluchtig voorbijlopen om onze boodschappen doen, even stilstaan bij het verleden, op weg naar de toekomst." En opperrabbijn Jacobs gaf aan: "Laat deze stenen een waarschuwing zijn dat een vervolging als die uit het verleden nooit meer mag plaatsvinden." Violiste Mirjam Veeger speelde vervolgens een stuk uit Schindlers List en namens het stadsdichtersgilde las Daphne Kalff een mooi gedicht voor.

Na de zeer koude plechtigheid ging het gezelschap even naar theater Lampegiet om daarna de vernieuwde gedenkplaat te onthullen op de Duivenwal. Onze leerlingen mochten vervolgens voor het voormalige huis van de familie Van Essen aan de Kanaalweg 14 bij de Stolperstein van Veronie een roos leggen. Hierbij vertelde onze leerling Anne dat Veronie ook een leerling van het CLV (Chr. School voor ULO) was geweest. Een lach was er voorafgaande aan dit mooie moment ook, want waar op de andere locaties al mooi een gat was gemaakt in de stoep, was op de Kanaalweg nog geen gat te bekennen en heeft kunstenaar Demnig zelf de tegel maar gewipt. De tocht eindigde voor de delegatie van het CLV tegenover ons schoolgebouw op de stoep van het pand op Kerkewijk 152 waar Henni Sophia Norden woonde. Uiteraard mochten onze leerlingen daar de rozen neerleggen.

Neem er eens een kijkje en sta ook eens stil bij het verleden. Opdat wij niet vergeten.

Terug naar overzicht