Voorwoord schoolbrief maart 2025
Hoezo, toekomstgericht onderwijs?

Dit jaar is het CLV gestart met een flexrooster. Aan die verandering gingen meerdere jaren van voorbereiding vooraf. We hebben de stap gezet vanuit de overtuiging dat een leerling niet een week lang alleen maar aanwijzingen van een docent moet opvolgen. Een leerling moet overzicht hebben over zijn weektaken, mag wat variëren in volgorde en tijd. Uiteindelijk moeten leerlingen zelf keuzes leren maken en verantwoordelijkheid leren nemen voor hun leergedrag en de resultaten.
En gaat alles direct goed? Maken leerlingen nu de goede keuzes, gebruiken ze hun tijd effectief? Tekenen ze voor extra vaklessen in als ze iets niet goed beheersen? Nee, lang niet altijd. Dat zouden wij vroeger ook niet zomaar hebben gedaan, als we mochten kiezen bij drie van de 24 lessen. Leren-leren gaat niet vanzelf. Daar hoort begeleiding bij van je ouders en mentor en vaak ook controle en sturing. Vandaar dat wij een deel van de leerlingen gericht naar bepaalde vak-flexlessen sturen.
Een familielid van ons is onlangs gestart als docent facilitair management op de Hanzehogeschool in Groningen. Dat was even opkijken! Elke dag naar college? Sommige studenten komen maar twee dagen per week fysiek naar de opleiding. Colleges worden opgenomen met Office spraakassistent en ChatGPT maakt er daarna een strakke samenvatting of PowerPoint van. En met de nieuwe Research GPT van OpenAI heb je in een half uur een wetenschappelijk onderzoek op het niveau van een bachelorscriptie.
Faillissement van het onderwijs? Zeker niet. Een uitdaging juist om zaken nóg beter te overzien, om nog meer begrip te krijgen van teksten en informatie. Keuzes en technische mogelijkheden betekenen niet automatisch dat je een goede leerhouding hebt. Leren vraagt een actieve houding. En ruimte om – binnen grenzen – foute keuzes te maken. Maar dan moet er wel iets te kiezen zijn.
Mooi voorjaar gewenst! En voor uw zoon of dochter: succes met het maken van slimme keuzes!
Ronald Doornekamp
Directeur onderwijs